Baby flessen reinigen, hoe doe je dat?

Het schoonmaken van een fles is een secuur werkje, maar wel heel belangrijk.
Zo voorkom je dat ze zo min mogelijk bacteriƫn binnen krijgen.

Je hoeft de flessen echt niet na elk drinkmoment uit te koken of te steriliseren.
Wel is het slim om na elke keer de fles meteen om te spoelen met koud water, zo krijg je het beste de melkresten eruit. Daarna was je de fles af met heet water en afwasmiddel. Hierbij kan je flessenborstel gebruiken, die kan goed de melkresten onderin de fles schoonmaken.
Zet vervolgens de fles en speen onderste boven op een droge en schone doek en laat het drogen.

De eerste 3 maanden is het belangrijk om de flessen dagelijks uit te koken.
Net zoals een nieuwe fles die doe je ook eerst uitkoken. Je kunt de fles uitkoken in een pan of steriliseren in een magnetron.

Als je de fles gaat uitkoken in een pan zorg dan voor een ruime pan waar alles in past. Breng het water aan de kook en leg de flessen, spenen en andere onderdelen in de pan. Haal na 3 minuten de spenen en andere onderdelen uit het water met een schone tang. Giet na ongeveer 5 minuten het water af en haal de flessen uit de pan. Zet ook deze op een schone en droge doek, zodat ze kunnen drogen.

Als je de flessen wil steriliseren kan dit in de magnetron. Leg de flessen, spenen en andere onderdelen in een grote bak met water en laat ze koken.
Door de enorme hitte dood je meteen allen bacteriƫn en schimmels.

Er bestaan ook magnetronsterilisators die kunnen in een keer een grote hoeveelheid flessen en spenen steriel maken.
Doe dan water in de sterilisator en zet de flessen erin, plaats die vervolgens in de magnetron. Hoe lang dat ze erin moeten ligt aan het vermogen van de magnetron.
Bij een vermogen van 1100 tot 1850 watt is dit 2 minuten, bij 850 tot 1000 watt 4 minuten en bij 500-850 watt 6 minuten.

Uiteindelijk hoef je de flessen niet meer zo vaak uit te koken en kan je ze gewoon in de vaatwasser zetten of goed schoonmaken met heet water en afwasmiddel. Wel goed uitspoelen, zodat er geen zeepresten achterblijven.

Stacey van Berendonk

Bronnen ; oudersvannu/ 24baby.nl/ KabritaNederland