Wat is de reden dat jouw baby meestal met zijn armen boven zijn hoofd slaapt?
Slaaphoudingen hebben een oorzaak.
Wat is het heerlijk om jou baby te zien slapen. Maar waarom liggen alle baby’s toch in een typische slaaphouding met uitgestrekte armen ? Kinderfysiotherapeut Els Geerdink legt in NRC uit dat dit een teken is dat je kind heerlijk ontspant. ‘Een baby die met zijn armen omhoog ligt, geeft zich aan je over. Ligt jouw baby altijd met zijn handen boven zich te dromen? Dan zit hij waarschijnlijk lekker in zijn vel.
Koude handen?
Altijd vervelend om ’s ochtends je baby uit bed te halen met “ijskoude” handen. Waarom blijft hij dan ook niet onder de dekens liggen?! Volgens Geerdink is die zorg onterecht. ‘Je baby heeft daar geen last van en wordt er niet wakker van.’ Dat kinderen vaak in deze houding slapen, komt ook doordat baby’s in bed tegenwoordig vaak minder op hun buik worden gelegd in verband met een groter risico op wiegendood. Geerdink: ‘Maar als baby’s zelf mochten kiezen, zou negentig procent op z’n buik draaien.’
De foetushouding
Automatische draait je baby’s of dreumes zichzelf op zijn buik, lekker met de knieën iets onder de buik en de billen in de lucht. Kinderarts Corrie Jacobs zegt dat kinderen deze houding fijn vinden omdat ze ook zo in de baarmoeder lagen: ‘Kinderen kruipen graag terug in de foetushouding.’ Dus daar voelt je kind zich gewoon lekker bij, alsof hij weer even terug is in mama’s buik.
Mag je baby op zijn buik slapen?
Sommige ouders zijn ervan overtuigd dat hun kind een buikslaper is. Toch zeggen experts dat je een baby hoe dan ook op z’n rug moet laten slapen. In elk geval tot hij sterk genoeg is om zelf om te draaien. De buikligging is namelijk gevaarlijk voor jonge baby’s omdat pasgeboren baby’s nog niet zelfstandig hun hoofdje op kunnen tillen.
Heb jij na het lezen van dit stukje tekst nog vragen?
Voel je alsjeblieft zo vrij contact met ons op te nemen.
Het is altijd mogelijk om ons je vragen te stellen, we zorgen dat de koffie en thee klaar staat.