In deel 1 kort uiteengezet de herkomst, reden van gebruik alsook de voor- en nadelen van de fopspeen. Dit blogje heeft als inhoud hoe de fopspeen ‘juist’ te gebruiken en het afleren.
Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid stelt dat het gebruik van een speen een zgn. “veiligheidsbevorderende factor” is. Mits het op een verstandige manier te gebruiken. Het klinkt eerder alsof het hier gaat over elektronische apparatuur dan een handig hulpmiddeltje een baby troost te geven… maar dat terzijde.
Het Centrum geeft de onderstaande handreikingen:
- Het speentje pas introduceren als de borstvoeding goed op gang is gekomen en soepel verloopt. Meestal na een week of 4. Alleen met flesvoeding is uitstellen niet van toepassing.
- Het speentje alleen gebruiken als hulpmiddel om in slaap te komen.
- Stop tijdig met het geven van het speentje. In ieder geval vóór het wisselen van het melkgebit.
- Controleer de speen regelmatig op scheurtjes of gaatjes. Direct vervangen als je die bespeurt. Als er stukjes loskomen zou het verstikkingsgevaar kunnen opleveren. Sowieso aan te raden een speen elke 6 weken te vervangen.
- Stop het speentje nooit in eigen mond. De bacteriën kunnen gaatjes in de speen veroorzaken.
- Probeer het gebruik te beperken tot slapen en/of troostmoment. Zo blijft het duidelijk voor het kind en blijft ook het geruststellende effect intact.
- Steriliseer de speen met grote regelmaat. In de eerste 8 weken zelfs dagelijks.
- Kijk uit met speenkoordjes. Ze kunnen gevaarlijk zijn. In bed met klem af te raden i.v.m. verstikkingsgevaar.
- Haal bij een slapend kind de speen uit de mond.