• Regio Gennep e.o.
  • Open van 07.00 tot 18.30 uur
  • Vertrouwde omgeving
  • Vaste gezichten
  • Een goed gevoel

Genderneutraal

18 september 2022

De Dikke Van Dale omschrijft ‘genderneutraal’ als volgt:
‘Geen onderscheid makend tussen de seksen en de daaraan toegeschreven eigenschappen, gedragingen en voorkeuren.’

Genderneutraliteit. Al enige jaren een veelbesproken onderwerp. In Nederland een ‘Hot Topic’. In Zweden allesbehalve! Een genderneutrale opvoeding is daar de normaalste zaak van de wereld. Hoe zit dat?

Progressief Zweden kent naast gratis onderwijs vanaf 1998 de genderneutrale kleuterscholen bv. Het uitgangspunt is bovenal dat werkelijk iedereen zich thuis kan voelen! Geslacht, seksuele voorkeur of anders… het maakt niet uit. Het individu telt.

De ‘bestrijding’ van stereotypering wordt zwaar gestimuleerd. Zo spreken de leerkrachten de leerlingen niet aan met ‘jongens of meisjes’. De verdeeldheid van mannelijke en vrouwelijke leerkrachten moet zelfs gelijk zijn. Het aanbod van speelgoed is niet gecategoriseerd in ‘jongens- of meisjesspeelgoed’. Alles bijeen zodat het individu een keus kan maken waarmee te willen spelen. Kinderen kopiëren immers gedrag uit hun omgeving en dus is het absoluut niet ‘raar’ als een jongen zijn poppenbaby voortduwt in een wagentje.

Wat zijn eigenlijk de voordelen?

Een Zweeds onderzoek wees uit dat kinderen meer openstaan om ook met kinderen van het andere geslacht te spelen. Men ontdekte ook dat de kinderen minder vooroordelen hebben t.o.v. elkaar.
Om helderder te krijgen hoe Genderneutraliteit te praktiseren is de onderkenning van het juk der stereotypering een must. En stereotypering kennen we maar al te goed: de dames wordt aangeleerd onderdanig te zijn en de heren sterk. Kijk ook eens naar de beroepen. Let zelfs maar eens op hoe we onze kinderen aanspreken! Een meisje krijgt vaak te horen dat ze er mooi uitziet en wordt aangesproken met liefje, schatje of prinses. Een jongen wordt vaak als stoer aangeduid en aangesproken met vriendje of maatje. Zonder dat we het beseffen generaliseren we er een eind op los 🙂
Hebben we daar last van? … het zal waarschijnlijk wel meevallen.

Toch zie ik echt voordelen van een Genderneutrale Opvoeding: álle keuzes zijn goed. Hoe je je wilt kleden, waarmee je wilt spelen en het beroep dat je ambieert. Geen onderscheid. Alles ligt open. Wat een bevrijding!

Groetjes,

Christel B

Bronnen: partou.nl / famme.nl / vandale.nl / nationalehulpgids.nl

 

Meer over ons

Boek een rondleiding

Bekijk pagina

Naar de dagopvang

Bekijk pagina