• Regio Gennep e.o.
 • Open van 07.00 tot 18.30 uur
 • Vertrouwde omgeving
 • Vaste gezichten
 • Een goed gevoel

Het immuunsysteem tijdens de start van de opvang

24 juni 2024

Het starten op een kinderopvang is veel voor je kindje, wij zien dit bij Klokje Rond dagelijks. Veel nieuwe prikkels, nieuwe omgeving en alles verwerken. Dat voelt als ouder vervelend, maar weet dat dit wel het beste is wat je voor je kind kunt doen. Jij kan jouw kindje helpen deze start te ondersteunen zodat het niet zo zwaar hoeft te zijn en je baby is binnen no-time door deze fasen heen . Daarom hebben we een blog geschreven om je helpen, zodat jij je kindje kan ondersteunen tijdens de eerste weken van de kinderopvang.

Houdt minimaal de eerste 3 weekenden van de start bij de opvang je agenda vrij!

 

 • Je kind wordt ziek

  Is het dan zo vies op de kinderopvang? Wordt er dan niet goed schoon gemaakt?
  Dat is waar je direct aan denkt, maar dat is absoluut niet zo. Je baby, kind is continue in zijn of haar eigen omgeving, thuis bij papa en mama of opa en oma. Op het moment dat ze naar een opvang gaat en met andere kinderen gaat leren spelen, komt zij direct in aanmerking met andere bacteriën. Bacteriën die het lichaam van je kind nog niet kent en die het lichaam van je kind dus moet gaan leren weren. Geef je kindje de ruimte om ziek te mogen zijn, laat het lichaam rustig wennen en haar immuunsysteem versterken zodat ze een goed ziekte werend systeem opbouwt

 • Je kind krijgt ineens huilbuien, veel erger dan normaal

  Er is een grote kans, dat je kind zoveel meer prikkels binnen krijgt dan in de eigen vertrouwde omgeving. Deze prikkels moeten er ook even uit. Wat is nu fijner om deze prikkels eruit te laten komen dan in een vertrouwde omgeving waar er toch wel van je gehouden word? Thuis lekker in de armen van papa en mama. Zorg dat je jouw kind al jouw aandacht en geborgenheid kan geven. Het is okay om even te mogen huilen.

 • Je kind slaapt meer of juist vaker en korter

  Je kind slaapt in de eerste periode meer, omdat ze ook veel meer indrukken opdoen door een dag op de opvang te zijn. Geluiden, geuren, kinderen, dimensies en andere regels. Er is zoveel te zien en de zintuigen worden zoveel geprikkeld, dat is echt hard werken. Het ene kindje verwerkt dit door extra veel te slapen en het andere kind verwerkt dit door korter en vaker te slapen, omdat ze er geen genoeg van krijgen en bang zijn dat ze iets missen. Ook dit is prima, geef je kindje de ruimte om hier mee om te gaan en geef ze de slaap die ze nodig hebben.

 

En de logische reactie die je dan krijgt is

‘Waarom breng je je kindje nu al naar de kinderopvang?’

Deze fasen is niet te voorkomen. Deze fasen moeten alle kinderen doorheen. Start niet met opvang, maar houdt je je kind thuis tot ze naar school gaat. Dat is een keuze die je kan maken. Dan zal je kind bij de start op de basisschool alsnog de bovenstaande stappen doorlopen en veel ziek zijn het eerste jaar dat ze naar school gaan.

Daarom ons advies;
Start met opvang als je baby nog klein is. Houdt bij de start van de opvang minimaal de eerste 3 weekenden van de start bij de opvang vrij van afspraken.
Zodat je kleintje lekker rustig aan kan doen en in haar vertrouwde omgeving alles te verwerken van de drukte van het ‘gewone’ leven.

 

Heb jij nog vragen?
Voel je zo vrij ons deze te stellen.
Liefs Laura

Meer over ons

Plan een rondleiding

Bekijk pagina

Wie zijn wij?

Bekijk pagina