Hoera, je baby is geboren. Je zit op je roze of blauwe wolk en dan….
Jullie hebben een huilbaby gekregen. Wat een impact heeft dit op jullie gezin.
Niemand praat er over, maar wat staat er een heftige periode op jullie te wachten.
In Nederland heeft 15% van de baby’s last van extreme huilbuien! Dus onthoudt goed, je bent niet alleen!
Wanneer je baby minimaal drie weken, drie dagen per week en drie uur per dag huilt, spreek je over een huilbaby. Een “normale” baby huilt ook nog zo’n anderhalf uur per dag.
Twijfel je toch nog of jouw kindje valt onder de categorie “huilbaby” ? Wees niet te streng voor je zelf en je kleine want ook een “normale” baby met een enkele van onderstaande kenmerken hoeft ook niet per definitie een “huilbaby” te zijn.
- Niet enkel huilen maar voornamelijk Krijsen. ( vaak meer dan dat hij huilt.
- Huilt niet communicatief; De baby heeft geen of nauwelijks verschillende huilbuien om aan te geven wat hij wilt; eten, slaap of aandacht.
- Moeilijk te troosten wanneer hij eenmaal overstuur is.
- Heeft vaak hoofdpijn, waarschijnlijk door het krijsen. Vaak beweegt de baby dan ook net zo lang totdat het hoofdje tegen een leuning aan rust om de pijn te verlichten.
- Actief en over beweeglijk.
- Schrift snel
- Snel afgeleid
- Heeft moeite met veranderingen
- Beweegt “stijfjes”, gaat vaak liggen in een voorkeurshouding, waar hij nauwelijks uit is te krijgen. Strekken of in de foetushouding gaan liggen.
- Buik voelt vaak hard aan.
Okay, ik heb een huilbaby…. Maar wat nu ?
Helaas gebeurt het wel eens dat het consultatiebureau je naar huis stuurt met de opmerking dat het huilen vanzelf over gaat. Dit is natuurlijk wel het laatste antwoord wat jij graag zou willen hebben, want wat zou jij het heerlijk vinden als je baby ophield met huilen.
Een paar tips die zouden kunnen helpen;
- Houdt een huildagboek bij.
Vertrouw altijd op je moeder instinct. Wanneer jij voelt; “er is iets aan de hand” doe er dan iets mee. Maar bijvoorbeeld een huildagboek. Op deze manier krijg je inzicht in het feitelijke huilgedrag van je kind. Dit is niet alleen fijn voor je eigen overzicht, maar helpt ook in gesprek met het consultatiebureau. - Zorg goed voor jezelf.
Wanneer je kind continue krijst, kan dat je tot het uiterste drijven. Daarom een heel belangrijk punt, blijf ook goed voor jezelf zorgen. Gooi je emoties er uit op momenten dat je kleintje er niet bij is. Eet zo gezond mogelijk, en probeer ieder moment van slapen te gebruiken, hoe lastig dit ook is. Schakel hulp in van vrienden of familie om even bij te slapen, of juist even eruit te kunnen. En wat ontzettend belangrijk is maar absoluut een uitdaging is, blijf de relatie met je partner koesteren. Het is moeilijk om van elkaar te kunnen blijven genieten wanneer er een dondersteen zoveel huilt. Dus neem deze tijd, zodat je altijd op elkaar terug kunt vallen. - Blijf je kind liefde geven.
Soms heeft je kindje zoveel gehuild dat je hem/ haar gewoon even wil negeren. Probeer dit niet te doen, maar wissel met je partner af. Je baby huilt niet om zijn zin door te drammen, maar heeft behoefte aan troost.Hoe je het beste kan troosten is voor ieder kind anders. Maar laat vooral je moederinstinct spreken en kijk vooral hoe jouw kleintje reageert op jouw troost methodes.Goed om te weten is dat wanneer een aanpak niet werkt binnen twee minuten, dit niet wil zeggen dat het niet werkt. Wissel daarom niet direct af maar wacht even iets langer om te kijken of het alsnog werkt. - Rust en regelmaat.
Huilbaby’s zitten in een on-eindigende cirkel door het vele huilen. Huilen is niet fijn, daar worden ze dan ook nog eens moe van en krijgen ze ook nog eens hoofdpijn van. Hierdoor raken ze weer overprikkeld en huilen ze nog meer. Daarom is het ontzettend belangrijk dat jouw kind rust en regelmaat krijgt.Wat ook goed kan helpen is in bakeren. Door je kind in te bakeren geef je hem/haar geborgenheid, als het ware het gevoel of ze nog in de baarmoeder zitten. Dit kan helpen om je kindje goed te laten slapen, met als wisselwerking door meer slapen, voelt je kindje zich ook beter en zal hij/zij ook minder gaan huilen. - Schud je baby nooit!
Het is compleet logische dat jij je wanhopig voelt wanneer je baby zoveel huilt. Helaas blijkt ook uit onderzoeken dat er 1 op de 20 ouders zijn kind wel eens schudt, smoort of slaat als het niet stopt met huilen. Ben er van bewust dat je dan absoluut je bij baby on herstelbare schade veroorzaakt. Je kind gaat hier de rest van zijn / haar leven last van krijgt. Dit zal je absoluut niet willen voor je kindje. Dus behoed je hier voor. - Vraag om hulp
Het is moeilijk, niet fijn en een misschien wel een enorme drempel, maar vraag je omgeving echt om te steun. Zo krijg jij de mogelijkheid om je even op te laden en weer een goede moeder te zijn voor je kindje. Vergeet niet, oma’s opa’s vrienden zullen het echt niet erg vinden om even op jou kleine dondersteen te letten, helemaal wanneer ze weten dat jij hier helemaal van kan genieten om even weer tot jezelf te komen. Dus doe dit ook. Je bent er geen slechtere moeder door maar juist een betere.