• Regio Gennep e.o.
  • Open van 07.00 tot 18.30 uur
  • Vertrouwde omgeving
  • Vaste gezichten
  • Een goed gevoel

Roze voor meisjes, blauw voor jongens. Waarom ?!

6 augustus 2023
Roze voor meisjes, blauw voor jongens.

Waarom?

Lekker Cliché maar “oh zo waar”. Wanneer er een meisje wordt geboren wordt alles roze en wanneer een jongetje geboren wordt moet alles in het blauw. Waar komt dit vandaan?

Oorspronkelijk komt dit uit de Katholieke wereld, echter waren deze kleuren toen helemaal omgedraaid. Jezus werd uitgebeeld met een rood gewaad en Maria in blauwe kleding. Roze en Rood stond voor mannelijkheid, terwijl blauw het symbool was voor vrouwelijkheid.

Door de Amerikaanse fabrikanten is hier verandering in gekomen. De kleur voor baby’s war tot 1920 allemaal wit en daarna is de kleurscheiding gekomen. Op dit zelfde moment kwam ook de traditie van de geboortekaartjes versturen. Ook hier kwam de kleurscheiding duidelijk terug dan ooit. De verandering is dus gebaseerd op een gevoel. Men vond roze samen hangen met lief en zoet, daarom is er gekozen voor meisjes. Blauw vonden ze de kleur van bescherming. De mannen moesten zorgen voor de vrouwen.

De kleurverdeling is vooral in de westerse samenleving sterk aanwezig. Dit komt doordat we snel willen weten welk geslacht het kindje heeft en we ons goed kunnen voorbereiden op de komst van ons kleintje !

Meer over ons

Wie zijn wij?

Bekijk pagina

Boek een rondleiding

Bekijk pagina