• Regio Gennep e.o.
  • Open van 07.00 tot 18.30 uur
  • Vertrouwde omgeving
  • Vaste gezichten
  • Een goed gevoel

Modder!

26 juni 2023

De jaarlijkse Modderdag. Een mooi initiatief. Zo simpel. In deze moderne tijd toch iets om uit te lichten. Te meer omdat blootstelling aan natuur de cognitieve en fysieke ontwikkeling stimuleert.

Een kind ontdekt de wereld d.m.v. zintuigen en motoriek. Dat is een natuurlijk gegeven. Het is echt een instinctieve aantrekkingskracht om in ‘viezigheid’ te peuren of springen. De ontdekking van en het experimenteren met modder bv. is interessant, lekker en vies tegelijk. Hoe raar het ook klinkt, juist deze tegenstelling is niet voor niets. Dit ligt in het verlengde van de identiteitsontwikkeling. Speltherapeut Maike Fakkert* legt het mooi uit met de vergelijking van het leren lopen: een kind kan met lopen zichzelf distantiëren en terugkeren naar de veilige armen van de ouders. Het ‘zelf willen doen’ zonder al teveel inmenging en de ervaring an sich sterkt een kind in het kennen, kunnen en de terugval op een stabiele basis. De speltherapeut legt ook een link met de ontwikkeling van zindelijkheid: de ontdekking van water en zand is in het begin net zo ongrijpbaar en mysterieus als (de controle over) urine en ontlasting. De juiste hoeveelheid water maakt goede modder om iets te bouwen. De substantie blijft en blijkt van waarde. Tijdens het zindelijk worden denken veel kinderen dat met het loslaten van urine/ontlasting ze een deel van zichzelf verliezen. Wonderlijk dat ontdekt is dat modder kan helpen dit proces te doorlopen!

Spelen met Modder heeft nog meer voordelen:

  •  Modder maakt gelukkig. De microscopische bacteriën in modder doet de serotonine in de hersenen toenemen. Een stofje dat je helpt relaxen, te kalmeren en waar je blij van wordt.
  • Modder brengt je dichterbij de natuur.
  • Modder maakt je gezonder en slimmer. In contact komen met een beetje ‘viezigheid’ verbetert het immuunsysteem. En de genoemde serotonine geeft de cognitieve ontwikkeling een oppepper. Niet direct de garantie voor een nieuwe Madame Curie of Stephen Hawking, maar toch 🙂
  • Modder bevordert de creativiteit. Spelen met materialen die geen duidelijk doel hebben stimuleren de fantasie en daarmee creativiteit. De mogelijkheden zijn eindeloos!
  • Mooie (modder) herinneringen voor later. Wat ik deed als kind? Oh, klimmen in bomen! Speurtochten in het park en mooie bouwwerken maken met modder… Top!

Klieder ze!

Groetjes, Christel

Bronnen: opgroeigids.nl / famme.nl / kleuteruniversiteit.nl

Meer over ons

Wie zijn wij

Bekijk pagina

Boek een rondleiding

Bekijk pagina