Je hebt een zware bevalling achter de rug en bent heerlijk aan het genieten van jouw kleine wondertje. Een volmaakt mooi kindje ligt er in je armen, deze heb jij gemaakt! Het blijft een wonder. Alles zit erop en eraan, inclusief darmpjes die nog op gang moeten komen. Alleen heeft niemand verteld wat een ellendige periode dat is. Daarom even aandacht voor de ongezouten werkelijkheid die naast je roze of blauwe wolk zweeft
Ontwikkeling van de darmen
Bij de geboorte is het darmstelsel nog niet volledig ontwikkeld. Maar je baby krijgt al wel voeding om te verteren. Je raadt het al, het lichaampje moet functioneren wat dus nog helemaal niet kan. De voeding gaat dus te snel door de darmen heen zonder dat het goed afgebroken wordt.
P – I – J – N – L – I – J – K
Hoelang duurt deze periode?
De piek van de krampen en pijnlijke darmen ligt tussen de zesde en achtste week. Zo lang? Ja lieve papa en mama. Zo lang. Daarna zou de kramp langzaam echt af gaan nemen.
Wat kan ik doen tegen de kramp?
Dit is meer een gevalletjes van; ‘ ik stond erbij en ik kijk er naar’. Helaas horen krampjes echt bij de fasen van je baby, geen baby slaat dit over. De ene baby heeft er wel meer last van dan de ander. Het enige wat jij kan doen is het zo comfortabel mogelijk maken voor je kleine wondertje. Zo dat de ongemakkelijkheden en pijn zo acceptabel mogelijk blijven.
- Vul een badje met warm water, Dat werkt altijd en verzacht direct de pijn.
- Zo ook een pittenkussen, maar let wel op dat deze niet te warm is, je wil niet dat je kindje een brandblaar krijgt.
- Er zijn medicijnen op natuurlijke basis die deze periode ook verzacht. Bijvoorbeeld Sab-simplax of Bactiol.
- Schommelen met het lijfje of bouncen met de beentjes in een lig positie verzacht de krampen van je baby. Ze nemen de pijn niet weg maar je lijdt je baby af door deze bewegingen zodat ze niet de ongemakken van de krampjes voelen.
Wil je graag iemand spreken om of ondersteuning voor deze vervelende krampjes. Voel je dan alsjeblieft zo vrij om contact met ons op te nemen.
Liefs Laura