• Regio Gennep e.o.
 • Open van 07.00 tot 18.30 uur
 • Vertrouwde omgeving
 • Vaste gezichten
 • Een goed gevoel

Ouder kind bij de bevalling betrekken?

17 april 2023

Tegenwoordig hoor je het steeds vaker. Naast papa mag grote broer of zus ook bij de bevalling zijn. Iets om over na te denken. Wil jij dit aan de ene kant wel, maar weet je niet zeker of het wel een goed idee is? Deze twijfels ga ik proberen weg te nemen.  Ik geef je 6 onderwerpen waar je even over na mag denken zodat je aan het einde van deze nieuwe blog jezelf antwoord kan geven op je eigen vraag.

 •  De leeftijd van je kind
  Je zou het bijna niet denken maar hoe ouder je kind is, hoe spannender een bevalling wordt ervaren. Een peuter kijkt nog niet bewust naar wat er gebeurt een schoolgaand kind wel. Ons advies? Vraag eens aan je kind hoe zij over deze situatie denken.
 • Voorbereiding
  Wanneer je kind samen met de ouders beslist bij de bevalling te zijn, adviseren we ook om je kind ‘het moment’ met regelmaat te bespreken. Zodat ze weten wat er gebeurt. Zodat zij niet vol vragen zit, maar zodat ze beseft wat er gebeurt. Probeer zo min mogelijk gênante momenten weg te laten. Vertel ze juist dat het pijn doet, dat er vruchtwater uit komt en dat er bloed te zien zal zijn.

Geloof me dat je kind behoorlijk zal schrikken wanneer het mooi wordt verteld, maar uiteindelijk met eigen ogen ziet hoe een baby geboren wordt.

 •  Praat er samen over
  De ene ouder moet er niet aan denken om haar kind bij de bevalling te hebben, de andere zou het liefst alle kinderen bij de bevalling willen hebben. Luister echt naar jezelf en je partner en denk niet aan andere wat zij zouden doen. Praat er eventueel over met een vriendin, maar let op! Praat niet met teveel mensen, want voor je het weet, is je hoofd weer in de ‘twijfel modus’ en beginnen de twijfels weer voor af aan
 • Loopt mijn kind niet in de weg?
  Je kunt je kind tijdens de bevalling allerlei taakjes geven. Bijvoorbeeld een handdoek halen. Bekertje drinken voor mama, voor papa etc. Dit houdt haar lekker bezig en heeft ze ook echt het gevoel dat ze helpt. Ook kun je het lievelingsspeelgoed mee nemen, dat wanneer het te lang duurt, ze even lekker met haar eigen speelgoed bezig kan zijn.
 • Plan B
  Wanneer de bevalling niet helemaal loopt zoals gepland/gedacht of wanneer je kind ziet wat er gebeurt en ineens bedenkt: ‘maar dit hoef ik niet te zien’. Zorg voor een plan B. Iemand achter de hand die elk moment je kleine op kan halen zodat jullie je kunnen focussen op de bevalling.
  Succes en veel plezier bij het maken van deze keuze.

Liefs Laura

Meer over ons

Meer blogs

Bekijk pagina

Boek een rondleiding

Bekijk pagina