• Regio Gennep e.o.
  • Open van 07.00 tot 18.30 uur
  • Vertrouwde omgeving
  • Vaste gezichten
  • Een goed gevoel

Proeven met plezier!

16 oktober 2023
Zuur gezicht, uitspugen, gekke bekken en blije hoofden

Proeven tijdens de eerste hapjes

Wat ervaart je baby bij de eerste hap ?

Dit gebeurt heel anders dan dat wij dit doen. Je kindje is na de zachte zoete romige borstvoeding / flesvoeding een beetje verwend. Want nu breekt de periode aan van zuur of bittere voeding. Daarnaast gaan ze ook kennismaken met verschillende gekke structuren in hun mond. Ruw, hard, glad, kleverig etc etc. Kinderen die borstvoeding hebben gekregen hebben hier wel al een voor sprongetje op gemaakt. Zij zijn al bekend met verschillende smaken, door wat de moeder heeft gegeten, zij wennen dan ook iets gemakkelijker aan de nieuwe hapjes. Daarnaast is de mond van een baby veel gevoeliger, door dat zij meer smaakpapillen heeft dan ons. Smaakpapillen zijn zenuwuiteinden op de tong die aan de hersens vertellen wat we proeven. Daarom raden we aan om met zachte smaken te beginnen.

Heb geduld

Wanneer je baby niet wil proeven, ga dit dan niet forceren, ben begripvol en geduldig. Met eerste hapjes ontdekt je baby een geheel nieuwe wereld. Wanneer je baby iets niet zo lekker vindt, zorg dan voor herhaling zodat je baby kan wennen aan d smaak. Maak het eventueel op een andere manier klaar en als het dan bij één hapje blijft, is prima. Soms zal je baby wel 10 tot 15 keer moeten proeven voordat hij aan en smaak gewend is. Dit betekend helaas niet dat je alles kunt aanbieden en dat je baby het uiteindelijk lekker vindt. Want ook je baby heeft persoonlijke voorkeuren en blijft deze houden.

Tips and Tricks
  • Zoals eerder beschreven Start met zachte smaken en geef één smaak per keer.
  • Zien eten doet eten. Eet samen met je kind het zelfde gerecht.
  • Geef het eten in een nieuw of grappig lepeltje, maak er een liedje van, mooi bord of eten in een leuk vormpje wees creatief.
  • Vindt je kind het eten niet lekker ? Maak het eens op een andere manier klaar wellicht dan wel.
  • Laat je kind “zelf” eten. Dit kan met lepeltje, of juist met blote handen. Let daarbij uiteraard wel op de grootte van de stukjes voeding die je geeft. Kinderen leren ontdekken door te voelen. Daarna kun je waarschijnlijk wel de kamer schoon maken.

Heb jij  na het lezen van deze blog nog vragen?
Voel je alsjeblieft zo vrij om contact met ons op te nemen. Wij horen je vragen graag en zorgen dat de koffie en thee klaar staat.

Meer informatie

Meer over voeding

Bekijk pagina

Plan een rondleiding

Bekijk pagina