• Regio Gennep e.o.
  • Open van 07.00 tot 18.30 uur
  • Vertrouwde omgeving
  • Vaste gezichten
  • Een goed gevoel

Terrible Two’s

11 september 2023

Niemand ontloopt de heerlijke “Peuterpubertijd”.

Je kent het wel of hebt er vast wel eens over gehoord.
Je kleintje is twee jaar geworden en beseft ik ben ik ! Hij / Zij zal zich niet meer bij de naam noemen maar in de “ik vorm”. Daarom is het niet te ontlopen aan het ontdekken van hun eigen willetje. Bij de ene peuter zal je dit sterker merken dan bij de andere peuter die deze fasen wat rustiger doorloopt. Deze fasen zit vol driftbuien, veel schreeuwen, huilen, stampen, grond liggen rebellen en misschien wel zo boos dat je kindje met zijn hoofd op de grond gaat bonken !

Daarom is het volkomen te begrijpen dat deze fasen voor veel ouders niet positief wordt gezien. “The Terrible two’s” zit vol met emoties en deze emoties zijn ook daadwerkelijk gemeende emoties. De uitdaging voor jou als ouders is om je kleine boef zijn/haar emoties te leren uiten op een andere manier.

Tips voor The terrible Two’s

  • Voorkom Frustratie : Het voorkomen van strijd en frustratie is in deze fasen niet altijd mogelijk, maar probeer echt te zien waar het probleem vandaan komt.
  • Vergeet niet altijd na een frustratie moment echt uit te bespreken in het kort wat er is gebeurt. Zeg dat je het gevoel wat hij/zij uit begrijpt maar wat hij/zij wil gewoonweg niet kan of te gevaarlijk is. En bij boosheid, zeg hem duidelijk dit is mijn grens en jij gaat er overheen.
  • Keuzes bieden : Door je kind keuzes te bieden, heeft hij/zij het gevoel dat die zelf mag bepalen en zal sneller akkoord gaan. (omdat hij deze keuze ZELF heeft gemaakt)
  • Wanneer je kindje zelf een “reëel” voorstel aandraagt, neem dat dan ook serieus en ga er soms ook mee eens. Zodat je kindje weet dat hij serieus genomen wordt.
  • Wanneer je “ nee ” zegt, blijf dan ook echt bij je mening. Wissel niet van mening nadat je kindje stampend boos en gillend op de grond heeft gelegen, want dan geef je de indruk dat wat hij/zij doet beloond wordt want hij krijgt uiteindelijk toch zijn zin ! Met als resultaat, je kindje gaat de volgende keer wéér deze strijd aan, want de vorige keer is het ook gelukt.
  • Voorbeeld functie ; Geef het goede voorbeeld door hem/haar te vertellen hoe je iets wil zien wanneer hij iets doet wat niet mag. Je bent in deze fasen een absoluut voorbeeld en je kind gaat jouw gedrag kopiëren. Geef jij jouw kindje een tik op de vingers, dan zal hij/zij dit ook doen bij jouw of wellicht bij zijn vriendjes want hij/zij denkt dat dat mag

Ook al wordt je soms tot wanhoop gedreven. Blijf rustig en blijf benoemen wat er gebeurt, zodat je kindje het positieve gedrag van jouw overneemt.

Het beste van stuk van deze blog..

Ook dit is een fasen en gaat voorbij  Blijf rustig en vergeet vooral niet te genieten van je kleintje, want ook deze fasen heeft zijn charmes!

Liefs Laura

Wllicht ook interessant voor jou?

Meer over ons

Bekijk pagina

Plan een rondleiding

Bekijk pagina