• Regio Gennep e.o.
  • Open van 07.00 tot 18.30 uur
  • Vertrouwde omgeving
  • Vaste gezichten
  • Een goed gevoel

Verwennen, volg jij je gevoel of je verstand

16 januari 2023
Verwennen

Goedbedoelde reactie van je familie of vrienden; Niet te snel je baby oppakken hoor als zij huilt, want ander dan verwen je haar echt. Dit gaat misschien tegen je gevoel in en voelt niet fijn. Wat doe jij? Volg je jouw gevoel of je verstand.

Wat is de definitie van verwennen?
Iets doen voor je kind, wat zij al zelf kan dat is de definitie van verwennen. Je helpt haar met aankleden terwijl ze dit zelf kan. Je geeft een koekje extra, terwijl ze géén honger kan hebben want ze heeft net een boterham op.
Verwennen kan ook in de vorm van ‘extra’ aandacht geven. Bijvoorbeeld een extra boekje voorlezen of samen spelen. Doe je dit te vaak, dan beloon je eigenlijk verkeerd gedrag.

Drie tips om niet te hoeven verwennen.

  1. Leer de signalen van je baby kennen; Observeer je baby en kijk hoe ze huilt als ze gewoon je aandacht wil en hoe ze reageert als er echt iets is.
  2. Laar je baby vanaf zes maanden gewoon even gefrustreerd zijn.
  3. Let op je eigen gedrag; Vanaf de leeftijd van zes a acht maanden beginnen baby’s al met het kopiëren van gedrag. Voornamelijk gezichtsuitdrukking om te leren hoe zij op bepaalde situaties moeten reageren

Baby’s tot zes maanden
Gelukkig kun je baby’s tot de leeftijd van zes maanden niet verwennen. Een baby’s is tot die leeftijd absoluut 100 % afhankelijk van de verzorging van de ouders. Hij kan in deze periode niet verwend worden en heeft niet het vermogen om te manipuleren.
Onthoudt goed, een baby huilt om een reden in deze perioden. Dit kan zijn door eenzaamheid, honger of misschien wel pijn. Wist je dat er verschillende onderzoeken zijn gedaan door artsen betreft het dragen van je baby. Het is bewezen dat veelvuldig dragen huilen doet afnemen en dat rondlopen met een baby in een draagzak het beweging-sensor stimuleert.

Baby ouder dan zes maanden
Vanaf de leeftijd van zes maanden, zal jouw kleine slimmerik in de gaten gaan krijgen dat als ze huilt dit aandacht op kan leveren. Probeer je daarom te focussen op het leren kennen van de ‘verschillende huiltjes”. Je zal al snel merken dat een ‘aanstel’ huiltje anders klinkt dan wanneer er echt iets aan de hand is.

Het belangrijkste van deze tips is dat je baby er twee dingen van leert; je ouders zijn er altijd voor je maar soms, heel soms, heb je ze niet nodig en kan je het zelf.

Liefs,
Laura

Wellicht ook interessant voor jouw

Meer blogs

Bekijk pagina

Boek een rondleiding

Bekijk pagina