• Regio Gennep e.o.
  • Open van 07.00 tot 18.30 uur
  • Vertrouwde omgeving
  • Vaste gezichten
  • Een goed gevoel

De eerste stapjes van je baby

23 oktober 2023
Je knippert met je ogen

en je baby zet zijn eerste stapje

Jouw kleintje ontwikkelt zicht zo ontzettend vlug! Voor je het weet, kan hij al lopen!

Maar welke vaardigheden moet je baby leren voordat hij echt kan gaan lopen? Vergeet niet dat alle baby’s uniek zijn, het kan zijn dat jou baby’s wat langer in fases blijven hangen of ze juist overslaat!

Fase 1.) Grijpen

Haren vast, Oorbellen uit en kettingen af ! Vanaf ongeveer 3 a 4 maanden begint de fases dat ze alles vastgrijpen wat ze zien. De reflex is aangeboren, maar ze gaan dit steeds bewuster doen, naar mate ze ouder worden. Stimuleer het grijpen van je kind dit is goed voor zijn/haar hand-oog coördinatie.

Fase 2.) Rollen maar!

Tussen de 4 en 6 maanden gaat je baby beginnen met omrollen. Dit is de fase voor de zit en kruip fasen. Het is een moeilijke fasen, omdat ze voor het eerst de wereld “andersom” zien. Laat je kind wennen aan het gevoel door je kleintje bijvoorbeeld vanaf de rug op de buik te rollen. Probeer je kindje uit te dagen door een speeltje rondom je baby te leggen zodat hij/zij er net niet bij kan en “moeite” moet doen om het te pakken. Door dit te oefenen en uiteindelijk uit te voeren, ontwikkelt je kind kracht in zijn middenrif. Dit verbetert de algehele coördinatie.

Fase 3.) Ik kan zitten!

Door de opgebouwde kracht van het omrollen, kan je baby na ongeveer 6 maanden zelfstandig zitten. Het fijnst zou zijn voor je kind om dit te doen op een “om-val-veilige plek”. Een zachte ondergrond zou fijn zijn, voor de eerste paar keer wanneer het mis gaat.

Fase 4.) Ogen in je achterhoofd, je kleintje wordt snel en begint te kruipen

Tussen de 7 en de 10 maanden begint je kleintje met kruipen of alles wat daar bij hoort. Je kindje heb armspieren “gekweekt” waardoor hij/zij zich nu op kan drukken en weg kan kruipen. Tijgeren, Billenschuiven, kinderen zijn ontzettend vindingrijk en vinden hun eigen manier van kruipen. Nu is het gedaan met de rust ! Je kunt het kruipen stimuleren om samen met je kindje te gaan kruipen, zodat hij/zij kan zien hoe het moet. Ook zou je wat speelgoed net buiten het bereik van je kindje kunnen leggen zodat hij/zij echt “moeite” moet doen.

Fase 5.) Kijk eens Mama in kan staan!

Schrik niet, vanaf deze fasen gaan de blauwe plekken komen. Je kindje begint vanaf zich overal aan op te trekken. Tafels, banken, stoelen, muurtjes overal gaat jou kleine staan. Daar hoort helaas ook omvallen bij. Je kindje wordt steeds sneller en krijgt dit ook in de gaten, daarom is het leuk om je kleine uit te dagen in bijvoorbeeld een indoor speelpark, vol kussen. Dit is goed voor de ontwikkeling van de spieren, flexibiliteit en biedt uitdaging om dingen uit te proberen zonder hard te vallen.

En dan nu…. Lopen maar ! Je hoort vaak in de omgeving, wanneer je kindje 1 jaar is gaan ze lopen. Vergeet niet, iedere baby ontwikkeld op zijn/haar eigen tempo! De gemiddelde baby loopt rond de 18 maanden.

Heb jij na het lezen van deze blog toch nog vragen?
Voel je alsjeblieft zo vrij om contact met ons op te nemen.

Meer informatie

Meer over ons

Bekijk pagina

Plan een rondleiding

Bekijk pagina