• Regio Gennep e.o.
 • Open van 07.00 tot 18.30 uur
 • Vertrouwde omgeving
 • Vaste gezichten
 • Een goed gevoel

Zwanger, wat mag ik eten en wat niet

6 februari 2023

Wanneer je dit onderwerp gaat ‘Googelen’ komen de meest horrorverhalen naar voren. Daarom willen we je enkele producten onder de aandacht brengen. Het gaat namelijk niet alleen om wat je mag eten, maar ook om hoe je je maaltijd bereid.

 • Kaas
  Eten van kaas kan geen kwaad zolang er geen ‘au, lait of cru’ voor staat. Dit betekent namelijk ‘rauwe’ melk en deze bevatten vaak een bacterie. Denk hier bijvoorbeeld aan Brie, schimmelkazen of mozzarella.
 • Rauwe groente
  Kun je gemakkelijk eten en kan geen kwaad, maar zorg altijd dat je zorgvuldig de groente even afspoelt. En staat de salade die je gemaakt hebt, eigenlijk net een dag te lang? Eet hem dan niet meer op maar gooi hem weg.
 • Koffie
  Een hoge dosis cafeïne is misschien voor jou fijn, maar voor je baby niet, dit kan zelfs een verhoogd risico wekken op een miskraam. Ons advies, 1 a 2 kopjes maximaal per dag.
 • Vis
  Vis is juist goed om deze regelmatig te eten tijdens de zwangerschap, maar niet alle vis is risicovrij. Eet géén vacuüm ingepakte vis of rauwe vis en rauwe schaal- schelpdieren. Vooral de trend nu van sushi, is belangrijk om deze kaart goed te lezen voor je eet. Sommige vis kunnen ook zware metalen bevatten, zoals; zwaardvis, tonijn, snoekbaars, haai, koningsmakreel of paling. Wil je toch graag vis eten, je kunt bijvoorbeeld wel Ansjovis, bokking, garnalen, inktvis, kabeljauw, krab, mosselen, sliptong, tilapia, tong of zalm eten
 • Vlees
  Het eten van Rauw vlees, zoals de bekende carpaccio, kan schadelijk zijn, daarom raden we ook echt af om deze niet te eten. Welke vleeswaren vallen hier onder? Dit kan bijvoorbeeld Chorizo, filet american, rauwe ham, parmaham of seranoham, ossenworst, rosbief en salami. Heb je toch zin in een stukje vlees, er is nog genoeg wat je wel mag eten. Eet dan bijvoorbeeld maximaal 1 boterham met smeerworst, achterham, beenham, Gehakt, Gerookte kip, hamburger, kalkoen, rookworst

 

 • Kruiden
  Je staat er misschien niet bij stil, maar er zijn kruiden die je niet mag hebben tijdens een zwangerschap. Bijvoorbeeld Aloë vera, Engelwortel, Hoefblad, komkommerkruid, salie en kruidenpreparaten. Daarnaast zijn er ook veel kruiden waarbij we adviseren om het gebruik te beperken. Zoals basilicum, venkel en kaneel.
 • Roken, drugs en alcohol
  Het is iets wat iedereen weet en wetenschappelijk is bewezen, hoe schadelijk roken, drugs en alcohol is voor je baby en toch zijn er ‘wonder boven wonder’ moeder die beide gebruiken tijdens een zwangerschap. Mijn mening? Deze moeders zouden niet zwanger mogen raken, want de baby kan er niets aan doen, maar wordt tijdens de zwangerschap met deze ‘rommel’ al belast. Denk even 9 maanden aan je baby in plaats van jezelf. Dan kun je na de 9 maanden weer een sigaret opsteken of een wijntje drinken.
 • Overige producten
  Kaneel zouden we echt met mindere maten adviseren tot liever niet, net zoals drop zoethout thee (maximaal 2 glazen) rabarber, venkel en anijsthee.

Ons advies;
Er is een gemakkelijke gratis te downloaden app van het Voedingscentrum. Hij heet ‘App ZwangerHap”. Er zitten meerdere functies in deze app. Je kunt producten opzoeken, om te zien of hetgeen wat je wil eten, consequenties heeft voor jou of de baby. Er zit een veiligheidswaarschuwing in, wanneer er een bacterie gevonden is in een product krijg jij direct een melding. Maar ook kun je gemakkelijk de groei van je baby volgen.

Eet smakelijk!
Liefs Laura

Meer over ons

Meer over voeding

Bekijk pagina

Boek een rondleiding

Bekijk pagina